Czym powinien charakteryzować się dobry piec piekarski?

W branży piekarskiej potrzebne są duże wydajne piece, które pozwalają na wypiek dużej ilości ciasta, powstają w nich różnego rodzaju bułki, chleby.

Każda piekarnia posiada piec, dzięki któremu można w odpowiedniej temperaturze, oraz w odpowiednich warunkach wypiekać wszystkie wyroby. Obecnie produkowane piece oferują wiele różnego ustawień temperatury, wilgotności, która jest bardzo ważna podczas wypieków chleba czy też innych wyrobów. Obecnie producenci pieców starają się obniżać zużycie energii, piece posiadają przykładowo ustawienie Eco, dzięki któremu zużywana jest mniejsza ilość energii elektrycznej. Z pewnością jest to dobre rozwiązanie, które pozwala obniżyć wysokie koszty prowadzenia piekarni. Można oczywiście zakupić różnego rodzaju piece, mogą być to modele elektryczne lub też gazowe, mogą posiadać także wiele komór. Oczywiście jeżeli potrzebujemy dużej mocy przerobowej najlepiej sprawdzają się duże piece półkowe, najczęściej elektryczne, można także wykorzystać w tym przypadku specjalne wózki do ładowania ciasta, praca przebiega bardzo szybko, obsługiwana jest bardzo duża ilość wyrobów.

Czym powinien charakteryzować się dobry piec piekarski?

Istnieje także oczywiście możliwość zakupu pieca, gdzie każda z półek posiada oddzielne ustawienia, daje to duże możliwości, ponieważ na każdej z nich możemy wypiekać różne rodzaje ciasta, różne rodzaje wyrobów.

Obecnie także piece posiadają możliwość nadzorowania ich za pomocą sieci bezprzewodowej, zatem nadzór może odbywać się za pomocą komputera czy też nawet telefonu komórkowego. Bardzo ważna jest także możliwość samoczyszczenia pieca dzięki temu możemy zyskać wiele czasu. Oczywiście obecnie produkowane piece wsadowe elektryczne, posiadają obudowy z blachy nierdzewnej, dzięki temu nie rdzewieją, mogą służyć przez długi okres czasu. W przypadku tego rodzaju pieców ważna jest także grzałka, jak również parowniki, Ich zadaniem jest wytwarzanie mokrej pary która potrzebna jest do odpowiedniego wzrostu pieczywa. Będzie to bardzo ważne aby uzyskać pieczywo o odpowiedniej konsystencji i odpowiednim wyglądzie.